Reklam 18+, Spela ansvarsfullt, www.stodlinjen.se,
Regler & Villkor gäller

Fördelarna med att spela lotto bolagsspel

Den största fördelen med att spela lotto bolagsspel är att med de gemensamma pengarna kan man köpa fler lottorader. Genom att dela på en lottokostnad innebär det att man spelar lotto billigare. Istället för att en spelare går och köper 10 rader med sina egna pengar kan hen ha andelar i 100 lottorader. Ju fler rader som är med i spelet desto mer ökar vinstchansen till en lottovinst.

Jämfört med om spelaren vill satsa X kr på sina egna lottospel får hen fler andelar i bolagsspel till samma summa pengar. Om spelaren sedan deltar i lottobolagsspelet vid varje dragning har vinstchanserna ökat ytterligare. Chanserna att vinna ökar ju längre man är med och spelar lotto.

Nackdel med bolagsspel

Om alla som ingår i bolagsspelet lägger en lika stor insats i den gemensamma kassan betyder det att var och en äger en lika stor del av lottoraderna. När en vinst utfaller delas den lika mellan alla i bolagsspelet. Om någon har satsat mer i bolagsspelet får den spelaren en större andel. Vinsterna fördelas efter hur många andelar varje spelare äger i lottobolagsspelet.

Låt oss ta ett par exempel: Om bolagsspelet består av 20 personer och alla har gått in med en lika stor insats och vinsten är 40 kr får varje spelare 2 kr. Men om samma lottobolag vinner en jackpott på 10 miljoner kr får varje spelare 500 000 kr.

Är det lönt att vara med i lottobolag?

De som förespråkar lottobolag anser att genom att spela lottobolag har de fått trevliga stunder med de andra i bolaget och att de ökade vinstchanserna har tillfört mer spänning. På många arbetsplatser är det vanligt att ett gäng samlar in pengar på rasten för att sedan köpa lottorader med dem. En stor del av de lottobolag som har vunnit stort har bestått av just arbetskollegor.

I vissa stater i USA måste jackpottvinnarnas namn offentliggöras och för att kringgå detta kan man istället bilda en stiftelse och sedan ta ut priset genom den och då publiceras endast stiftelsens namn.

Lottobolag från Kalifornien

Den största lottojackpotten som vunnits av ett bolag är ett gäng kollegor från Kalifornien. Sommaren 2018 vann de 543 miljoner $, men att de överhuvudtaget vann var en slump. En av kollegorna hade plötsligt fått ett infall att spela Mega Millions lotto och fick med sig 10 kollegor i åldrarna 21-60 som ville bilda ett lottobolag. En insats på 2 $ per kollega gjorde dem till multimiljonärer. De kunde ta ut vinsten på 543 miljoner $ under 30 års tid, men föredrog istället engångsbeloppet på 320 miljoner $ som de delade mellan sig.

Lottobolaget Tennessee Twenty

År ut och år in hade en grupp arbetskollegor lottat tillsammans och köpt 60 lottorader, två gånger i veckan till US Powerball lottodragningarna och sedan helt plötsligt år 2016 slog det till ordentligt. Gruppen vann Powerball jackpotten på 420 miljoner $, som hade ett kontantvärde på 254 miljoner $.

Lottobolaget The New Life

År 2019 började på ett överraskande sätt för en grupp av 23 kollegor från Long Island när de vann 437 miljoner $ på Mega Millions lotto. Kollegorna hade lottat tillsammans under en längre tid och alla i gruppen brukade lägga en dollar i potten som de sedan köpte lottokuponger för. Eftersom de valde att ta priset som en engångssumma fick de dela på 262 miljoner $. Om de istället hade tagit priset i årliga utbetalningar under 30 års tid hade de fått hela summan på 437 miljoner dollar.

Lottobolagsvinnare

Ovanstående tre bolag är bara tre exempel av många lottobolagsvinnare som har vunnit enorma jackpottar. Spelarnas beslut att spela i grupp med en liten insats per deltagare har nog blivit, om inte deras bästa beslut, så i alla fall ett av de bästa besluten i deras liv. Att spela i grupp har bringat dem glädje och troligtvis även stärkt deras vänskap.

När det gäller pengar vet man aldrig hur en del människor kommer att agera. Det finns två sorters människor när det gäller pengar; de som delar rättvist och vill bara ha det som tillhör dem medan det finns de som plötsligt drabbas av girighet och har inga betänkligheter alls att bedra sina före detta vänner och kollegor.

Lottobolag som har hamnat i gräl

När ett lottobolag vinner stort är det lätt att det blir oegentligheter i gruppen. Plötsligt kan den som har lottokupongen i sin ägo hävda att den är dennes privata kupong eller att någon i gruppen inte har betalat i tid sin andel och utesluts därför från vinsten. Men hur ska man skydda sig och se till att allt sker rättvist?

Det lättaste är att varje spelare i bolagsspelet får en kopia på lottokupongen med en lista på alla deltagarna och hur en eventuell vinst ska fördelas. En sådan kopia skyddar alla i lottobolaget, även den som har bolagets kupong i sitt förvar. Om personen som har bolagets lottokupong vill köpa en egen privat lottokupong och den privata lottokupongen har de vinnande numren kommer det inte att råda oenighet om vems kupongen är. En kopia är också en garanti på allas ägarskap ifall någon helt plötsligt av någon anledning inte vill dela vinsten med de övriga.

Frisörer i gräl över lottovinst

2103 stämde sju frisörer i staten Indiana en kollega, som hade köpt en lottokupong som hade de rätta lottonumren. De sju kollegorna hävdade i rätten att vinnarkupongen var en av kupongerna som hade köpts tillsammans i bolagsspelet. Tvisten slutade med en uppgörelse på dryga 9,5 miljoner $.

Kollegor försöker få del av lottovinsten

Ibland kan spelare som av någon anledning inte deltog i bolagsspelet hävda att de är berättigade till del av ett pris och det var precis det som hände 2005. Sju kollegor i södra Kalifornien vann 315 miljoner $ på Mega Millions lotto. Fyra kollegor som brukade vara med och spela, men inte till denna dragning, ansåg att de var ändå berättigade till en del av priset. Ärendet hamnade till slut i domstol, som dömde till de sju kollegornas fördel.

Girigheten tar över

En byggnadsarbetare i New Jersey stämdes av sex kollegor 2009. Gruppen hade spelat lottobolag tillsammans under en längre tid och samma person brukade samla in pengarna, köpa lottoraderna och ta hand om kupongerna. När en av lottoraderna hade den vinnande raden i Mega Millions lottot, värt 38,5 miljoner $, berättade han inget för resten av gruppen. Domstolen dömde mannen till att dela vinsten med kollegorna.

Spela lottobolag på nätet

Ett sätt att smidigt spela bolagsspel är att spela det via lotteribettingtjänsten Lottoland.se. Lottoland skapar bolagen och ser till att alla vinster delas rättvist mellan spelarna i bolaget. En spelare kan inte roffa åt sig hela vinsten och inte heller undanhålla vinsten från de andra i gruppen. Pröva du också att spela lotto billigare i bolagsspel genom att dela lottokostnaden med andra istället för att själv köpa samma antal lottorader som det finns i ett lottobolag.