Reklam 18+, Spela ansvarsfullt, www.stodlinjen.se,
Regler & Villkor gäller

Hur sker utbetalning av jackpottar och stora lottovinster?

Ovanstående är en intressant och mycket viktig fråga. Vi kommer här att förklara utbetalningsprocessen som kan variera lite beroende på vilken lottobettingtjänst man har använt sig av. Det som är VIKTIGT är att betta endast på lottobettingtjänster som har svensk spellicens då Spelinspektionen har dessa företag under ständig kontroll och spelbolagen har lovat att följa alla spelförordningar på den svenska spelmarknaden inklusive utbetalning av vinster. Företag som inte följer lagar och regler blir av med sina spellicenser och får kraftiga böter och förbjuds att agera på den svenska spelmarknaden.

Innan vi går vidare är det viktigt att veta att alla vinstutbetalningar ansvarar lottobettingtjänsten för om du lottobettar på deras hemsidor. Vinnaren kan inte gå till den officiella lottoarrangören för att kräva ut sitt pris. Lottobettingtjänsten betalar ut vinsterna antingen via spelintäkter eller via försäkringar.

Små lottovinster

Mindre lottopriser betalas med intäkterna som fås in genom att folk bettar på lottobettingtjänstens webbplats. Direkt efter dragningen börjar lottoraderna att kontrolleras och de lottorader som har en liten vinst på dem verifieras och pengarna sätts in på vinnarens spelkonto.

Jackpottar och stora lottopriser

Grattis om du har haft turen att vinna en jackpot eller ett annat stort pris! Utbetalningsprocessen med stora vinster är annorlunda jämfört med småpriser. Skälet till detta är att lottobettingtjänsterna vinstförsäkrar alla spelen i syfte att kunna betala ut stora priser.

Om du vinner låt oss säga en jackpot, träder vinstförsäkringen in och täcker priset. Som med alla försäkringsbolag tar det en tid i anspråk att processa allt innan vinsten är på ditt bankkonto. Du får räkna med en processtid på upp till tre månader och du behöver inte göra ett dugg utan det är lottobettingtjänsten som ser till att kontakta försäkringsbolaget och lämnar in de dokument som behövs för att vinsten slutligen sätts in på jackpottvinnarens bankkonto. Du måste dock lämna in en del dokument som verifierar din identitet och bostadsadress. Dessa dokument är krav på grund av penningtvättslagen och lottotjänsten kan inte på något vis kringgå detta. Ju fortare du lämnar in begärda dokument desto fortare får du ut din jackpotvinst.

Om det framkommer oegentligheter i inskickade dokument som t.ex. att man har ljugit om sin ålder eller har utgett sig för att vara någon annan kan lottobettingtjänsten neka utbetalningen av vinsten.

Lottovinsterna motsvarar de priser som de officiella lotterierna betalar ut till sina vinnare i samma vinstnivå. Med andra ord, en jackpotvinnare som vinner i det officiella lotteriet, låt oss säga US Powerball, måste betala både statlig och federal skatt på sitt pris. Vinnaren som har vunnit i motsvarande vinstnivå genom att betta på US Powerballs resultat får ut den summa som jackpottvinnaren i det officiella lotteriet får ut efter skatter. Lottovinsterna på betting motsvarar alltså summan som fås ut efter betalda skatter i det underliggande lotteriet.

Det finns länder som inte tar ut skatt på lottovinster och ett sådant land/kontinent är Australien. Alla lottovinster är skattebefriade i Australien. Om lotteriets jackpot är 30 miljoner AUD betyder det att jackpotvinnaren får ut 30 miljoner AUD och då gäller det samma för den som har bettat online på samma lotteris dragningsresultat.

Engångsutbetalning Eller årliga utbetalningar?

Lottospelare som spelar på officiella lotterier kan välja mellan att ta ut jackpotten som en klumpsumma eller i årliga utbetalningar på ca 30 år. Spelare som bettar via lottobettingtjänsterna kan inte alltid välja hur de vill att deras jackpot ska betalas ut. Hos en del lottobettingtjänster finns ingen möjlighet att ta ut priset i årliga utbetalningar utan vinnaren måste då ta ut priset i en klumpsumma, som är värt mindre än om priset hade betalats ut i årliga utbetalningar.

Om man tittar statistiskt sett till lottospelare som har spelat på officiella lotterier och som har vunnit stora jackpottar och som har haft chans att välja utbetalningsform, har majoriteten tagit ut sina vinster som engångssummor. Det är inte alltid det lönar sig att dela upp vinsten under flera år med tanke på skatter, ett lotteris upphörande/konkurs o.s.v. och därför är en klumpsumma den populäraste utbetalningsmetoden.

Kolla upp villkoren för utbetalning av lottovinster!

LottoTellus rekommenderar samtliga spelare som bettar på lottobettingtjänsterna att läsa på i deras Användarvillkor/Allmänna villkor om utbetalningen är förknippat mer särskilda villkor och hur de betalas ut. Vi har ingen chans att här gå igenom varje lottotjänsts villkor med tanke på att de kan ändras med kort varsel.

Innan en lottotjänst får sin spellicens måste företaget kunna bevisa för Spelinspektionen att man kan betala ut alla lottovinster oavsett storlek. Utan denna garanti kan en lottotjänst inte få en spellicens och därför är det viktigt att du ser till att lottobettingstjänsten du använder har en svensk spellicens.

Anlita rådgivare om du vinner stort på lotto❗

Om turen är framme och du råkar vinna en stor jackpot eller ett stort andra eller tredjepris, se till att kontakta ekonomiska rådgivare. Summor på flera tiotals och hundratals miljoner kronor är så stora belopp att det är svårt att greppa dem. Välj inte på måfå en rådgivare utan vänd dig till myndigheter för att få råd om seriösa finansiella experter som kan hjälpa dig att förvalta och placera pengarna på rätt sätt så att du kan njuta av dem för resten av ditt liv.

Lottotellus