Reklam 18+, Spela ansvarsfullt, www.stodlinjen.se,
Regler & Villkor gäller

Tom Christ

Den pensionerade kanadensaren Tom Christ vann 40 miljoner CAD i maj 2013 på Lotto Max, men han höll tyst om vinsten i månader tills han gick ut med att han skulle donera hela summan till minne av sin hustru som hade dött i lungcancer två år tidigare i en ålder av 57.

Donationerna

Pengarna placerades i en fond som Tom och hans fyra vuxna barn överser och kan dela ut pengar ifrån i årtionden framöver. En del institutioner som hittills har stöttats är:
 • Tom Baker Cancer Centre där hustrun vårdades
 • Big Brother and Big Sister-föreningen
 • Ronald McDonald House
 • Calgary Zoo

Inget eget behov av vinstpengarna

Med ett förflutet som vd i ett framgångsrikt företag kunde Tom sätta undan pengar och trygga framtiden både för sig själv och familjen och var inte i behov av jackpotvinsten. Beslutet att sätta pengarna i en fond var därför ett enkelt beslut för Tom.

Mark och Cindy Hill

Lyckan log stort mot Mark, 52, och Cindy Hill, 51, i Missouri den 28 november 2012 när de vann 293 miljoner $ på US Powerball lotto. Trots den nyvunna förmögenheten fortsatte paret att leva som innan, Mark fortsatte träffa sina vänner varje dag för att dricka en kopp kaffe i den lokala närbutiken och Cindy fortsatte umgås med sina barndomsvänner.

De generösa donationerna

Mark och Cindy bestämde sig tidigt för att hjälpa till med olika projekt i de små samhällena Dearborn och Camden Point i Missouri. Bland annat donerade de pengar till:
 • bygget av en ny brandstation,
 • en avloppsreningsanläggning som gjorde det möjligt för invånarna att avskaffa septiktankarna,
 • en stipendiefond till den närliggande North Platte High School i Dearborn, där både Mark och Cindy tog examen,
 • spelplan där barn och ungdomar kunde träna bollsporter.

Paret fortsatte leva ödmjuk

Det var inte mycket som paret förändrade i sina liv trots att de hade råd att göra i stort sett vad som helst. Mark funderade ett tag på att köpa en Camaro, men i slutändan blev det ändå en pickup som var bättre lämpad för omgivningen där de bodde. Mark dog i mars 2019.

winnner lotto logo

Violet och Allen Large

När det kanadensiska paret Violet och Allen var i 70 års åldern och bosatta i Lower Truro i Nova Scotia vann de 11,2 miljoner $ i Lotto 6/49. De nyblivna vinnarna var inte sugna på att shoppa loss då de kände att de hade allt de behövde och pengarna vållade dem bara huvudvärk och oro för att utsättas för bedrägerier. De bestämde sig ganska fort att helt enkelt ge bort hela vinsten.

Pengarna skänks

Det gamla paret bestämde sig för att skänka pengar till bl a:
 • sjukhus i Nova Scotia
 • lokala brandstationen
 • kyrkor
 • Röda Korset
 • Frälsningsarmén
 • familjen
Det tog endast en vecka för paret att fördela pengarna mellan de olika organisationerna, institutionerna och familjen. Av pengarna tog de inget till sig själva trots att deras bil var 13 år gammal och hade sett bättre dagar.

Barbara och Ray Wragg

Efter jackpotvinsten på 7,6 miljoner £ i UK lotto 2000 tyckte både Barbara och Ray att det var alldeles för mycket pengar för två personer och tog beslutet att istället dela med sig av den nyvunna lyckan. Under 17 år delade de ut 70% av lottovinsten och Barbara kom att kallas för Lottoängeln.

Lottoängeln

Barbara och Ray började med att betala av de tre vuxna barnens huslån och lägga undan pengar för att trygga deras framtid. Istället för att donera en stor summa till en organisation beslutade paret istället för att sprida glädje till så många som möjligt. Totalt kom de att donera 5,5 miljoner £ till familj, vänner, institutioner och organisationer. Under årens lopp donerade de bland annat:
 • till avdelningen för cancersjuka tonåringar på Weston Park sjukhuset,
 • en urinblåsescanner till urologavdelningen där Barbara hade arbetat nattskift i 22 år,
 • tv-apparater till ett lokalt sjukhus,
 • hundratals biljetter under sex års tid så att barn kunde gå på stadens pantomimföreställning,
 • påskägg till skolbarn,
 • resekostnaderna för 50 krigshjältar så att de kunde närvara vid minnesceremonin av slaget vid Monte Cassino i Italien. Den här donationen var paret mest stolta över.

Paret upplever nytt

Barbara och Ray unnade sig själva ett nytt hus i ett lugnt område i Sheffield och de köpte även en splitterny Range Rover. Paret hade alltid tillbringat semestrarna vid den engelska kusten, men för första gången i livet åkte de utomlands och besökte tillsammans med familjen Karibien, New York och Venedig. De fick även ett nytt intresse; kryssningar. Barbara och Ray hann åka på över 20 avslappnande kryssningar innan Barbara avled av sepsis 77 år gammal i början av maj 2020.

Jackpotvinsterna hamnade rätt

Det är tur att ovanstående personerna vann jackpottarna för deras generositet och osjälviskhet har bringat glädje för så många. Vinnarna ovan anser att glädjen av att kunna ge har fått dem att må bra. Förhoppningsvis kommer fler framtida lottojackpottvinnare att ta fasta på att delad glädje är dubbel glädje.