Reklam 18+, Spela ansvarsfullt, www.stodlinjen.se,
Regler & Villkor gäller

Jackpottvinnare som har råkat illa ut

När lottojackpotten håller på och växer och blir större för var dragning börjar alla drömma om allt möjligt som man skulle kunna göra med en storvinst. Och helt plötsligt slår drömmen in för någon. Nu äntligen kan drömlivet börja… eller?

Utsatta lottovinnare

När samvetslösa svindlare och bedragare får vittring på pengar blir de nyblivna lottomiljonärerna som levande måltavlor. Allt görs för att lura av dem pengar i form av så kallade säkra investeringar som senare visar sig vara rena humbugen, snyfthistorier om förfärliga sjukdomar som drabbat en familjemedlem, påhittade välgörenhetsprojekt o.s.v.

Allt eftersom fler storvinnare har drabbats av dessa bedragare som i vissa fall inte ens har dragit sig för att använda våld har önskan om total anonymitet blivit en allt hetare fråga i många länder.

Varför lottovinnarnas namn publiceras

Syftet med att lotterierna publicerar namnen på lottovinnarna är att påvisa att dragningarna inte är manipulerade och även för att visa att en helt vanlig Svensson kan vinna en enorm jackpot. När lottoverksamheten är transparent skapas ett förtroende bland allmänheten och detta i sin tur drar fler spelare till de olika lotterierna och som sedan leder till att lottovinsterna växer.

De största jackpottarnas land

I USA kan lottojackpottarna bli enorma, speciellt i de två ledande lotterierna US Powerball och Mega Millions vars rekordjackpottar ligger på över 1,5 miljarder $. Sådana summor drar givetvis till sig lurendrejarna som svärmar runt storvinnaren som hajar runt ett skadat byte.

För att hjälpa vinnarna att fortsätta leva sina liv utan trakasserier tillåter staterna Delaware, Kansas, Maryland, North Dakota, Ohio och South Carolina lottovinnarna att vara anonyma medan andra stater har diskuterat frågan eller håller på och se om lagarna kan ändras till vinnarnas fördel. Illinois och Oregon gör undantag om lottovinnaren kan bevisa att hen kommer att lida men av offentligheten. Det har även diskuterats i New Jersey om man kunde fördröja namnutgivningen under ett års tid från vinstdatumet räknat, men guvernören lade in sitt veto och lagen gick inte igenom där.

Företrädarna för integritet hävdar att jackpottvinnarnas liv kan ödeläggas och i värsta fall kan de mista livet när namnen publiceras. Jackpotten som ska vara en glädjespridare blir istället en förbannelse.

Jackpottar som lett till fördärv

Att en jackpot har blivit en vinnarens värsta mardröm är något som är svårt att tro på, men otaliga är de som har sagt att om de hade vetat konsekvenserna av en stor vinst så hade de hellre sett till att inte spela eller gjort mer för att skydda sig själva. Tyvärr är de som råkat illa ut vinnare som inte har tagit hjälp av professionella rådgivare och advokater utan trott att de själva kan hantera stora summor.

Gjuten i betong

2006 vann Abraham Shakespeare från Florida 30 miljoner $ och han valde att ta ut vinsten som en klumpsumma på 17 miljoner $. Direkt efter vinsten började folk höra av sig och tigga pengar och okända Dorice Moore såg till att bli snabbt vän med Abraham och lyckades övertala honom till att göra en del investeringar.

I april 2009 försvann den 42 årige Abraham spårlöst och först nio månader senare hittades kroppen bakom Dorice ex-pojkväns hus. Abraham hade blivit skjuten i brösten och sedan hade betong hällts över kroppen.

Sköts av svägerskan

Jeffrey Dampier trodde att livet skulle vara perfekt efter att han hade vunnit en jackpot på 20 miljoner $ på Illinois Lotto 1996, men i själva verket kom den att bli en dödsdom. Strax efter vinsten tog frun ut skilsmässa och fick hälften av pengarna. Det tog inte länge innan Jeffrey gifte om sig och nu började de riktiga problemen.

Jeffreys nya svägerska hade en pojkvän, som lyckades övertala henne att de skulle tvinga honom att ge över sina pengar till dem. När Jeffrey vägrade fick han ett skott i huvudet av svägerskan och dog omedelbart varpå svägerskan och pojkvännen körde ut i öknen och dumpade kroppen där. Kroppen hittades efter ett tag och båda gärningsmännen dömdes till livstids fängelse.

Lottovinnare som insåg sitt misstag

27 augusti 2017 kommer att vara en oförglömlig dag för Mavis L. Wanczyk. Det var nämligen då som hon vann 758 miljoner $ på US Powerball. Den 53-åriga mamman till två vuxna barn från Massachussetts var änka efter att hennes man hade dött året innan i en olycka. Hon bestämde sig för att ta ut hela vinsten som en klumpsumma på 448 miljoner $. Efter avdragna federala och statliga skatter på 112 miljoner $ hamnade 336 miljoner $ på Mavis bankkonto.

Powerball vinsten

Mavis hade köpt sin lottokupong några dagar före dragningen och hon hade använt sig av olika datum som var viktiga för familjen. När Powerballnumren och det slutliga tilläggsnumret drogs gick det upp för Mavis att hon hade prickat in samtliga vinnarnummer.

Mavis stora misstag

Seriösa rådgivare rekommenderar alltid storvinnare att inte berätta om sina lottovinster för sin omgivning. Men Mavis trodde att hon skulle bli lämnad i fred om hon gjorde tvärtom och därför tog hon beslutet att gå ut i pressen endast några dagar efter Powerball dragningen. Det kom att visa sig att strategin var helt felaktig då folk genast började anlända till hennes dörr för att tigga pengar och svindlare försökte än en gång utnyttja en lottovinnare. Myndigheter försökte agera när de fick reda på om pågående bedrägeriförsök, men oärligt folk fortsatte att ploppa upp som svampar ur jorden. Än idag florerar många olika falska meddelanden på Twitter, Instagram och Facebook med Mavis Wanczyk som avsändare.

Spårlöst borta

Mavis slutade sitt jobb inom vården och gick i förtidspension och för att slippa vara en måltavla för alla sorters lycksökare, tiggare och bedragare flyttade hon ifrån området och idag
vet ingen var hon befinner sig. När Mavis insåg sitt misstag av att ha gått ut i media och konsekvenserna av det fanns bara en utväg; att gå under jord och börja om på ett nytt ställe. Än mer överraskad blev hon när hon fick reda på att hon var ensam lottovinnare.

Jackpot på 1,586 miljarder $

I början av januari 2016 genomförde US Powerball en dragning med en jackpot på 1,586 miljarder $. Tre vinnare lyckades pricka in de rätta vinnarnumren och en av dem var Marvin och Mae Acosta från Kalifornien. För att förbereda sig för livet efter lottovinsten såg de till att planera allt noga innan de hämtade ut sin andel av priset.

Noggranna förberedelser

Det tog nästan ett halvår innan paret gav sig tillkänna och under den tiden hade de istället kontaktat välrenommerade finansiella rådgivare och advokater för att så smidigt som möjligt förvalta vinsten på 327,8 miljoner kr och samtidigt få hjälp med att bevara sin integritet så mycket som det bara gick.

Kalifornien är en av de stater som inte tillåter anonymitet för lottovinnare och vinnarna insåg att så fort deras namn skulle offentliggöras skulle de bli jagade av lycksökare. För att skydda sig själva från för mycket mediaexponering bestämde de sig för att endast avslöja sina namn och vägra att ställa upp på foton och intervjuer. I samband med att namnen publicerades flyttade de till en annan ort och än idag har ingen lyckats klura ut var de har bosatt sig.

Planera livet efter en stor lottovinst

En storvinst på lotto är en stor glädje om den hanteras på rätt sätt och detta var paret Acosta medvetna om när de anlitade advokater och rådgivare för att få professionell hjälp med att förvalta pengarna och samtidigt få hjälp med att skydda sig själva från allmänhetens nyfikna (och ibland giriga) blickar.