Reklam 18+, Spela ansvarsfullt, www.stodlinjen.se,
Regler & Villkor gäller

Största Powerballjackpotten genom tiderna

När ingen vinner en US Powerball jackpot fortsätter priset att växa och lagom till nästa dragning har åtskilliga miljoner lagts till och så håller det på tills någon lyckas kryssa för de rätta numren på sin lottorad. Spänningen stod på topp den 13 januari då jackpotten var på 1,586 miljarder dollar och folk var som besatta av att skaffa sig några lottospel. Alla ville ta chansen och kamma hem priset. När de fem Powerballnumren hade dragits fram stod glädjen högt i tak i tre olika hushåll runt om i USA. De hade lyckats med det, som anses av många som omöjligt; att pricka in de rätta Powerball numren. Den största Powerball jackpotten någonsin delades mellan John och Lisa Robinson från Tennessee, Maureen Smith och David Kaltschmidt från Florida och det sista paret Marvin och Mae Acosta från Kalifornien.

John och Lisa Robinson

John ville vara med och spela Powerball och testa om turen skulle vara med honom och hade därför köpt fyra Powerball lottokuponger. Han berättade senare att numren slumpades fram med Quick Pick.

Powerballvinnare kan ta ut jackpotten som årliga utbetalningar under 30 år eller som ett engångsbelopp, vilket är lägre. John och Lisa bestämde sig för att ta ut sin andel som ett engångsbelopp på 327,8 miljoner $. Det tog dock ett tag innan de hämtade ut sin del av vinsten, då de ville i lugn och ro tänka på vad de skulle göra med pengarna. Innan de gick för att hämta ut sin vinst medverkade paret och deras dotter i Today showen på teve.

Hårt arbetande människor

Enligt grannar och vänner är både John och Lisa hårt arbetande människor och omtyckta i grannskapet. De var alltid vänliga och vid jul brukade de köpa leksaker och kläder till barn som levde under tuffare förhållanden. Paret var kända för att alltid ställa upp om någon behövde hjälp med något.

Ett nytt hus

Sex månader efter vinsten gick flyttlasten till ett vackert lyxhem på 10 sovrum och åtta badrum, värt strax över 6 miljoner $ och beläget vid en privat sjö.Maureen Smith och David Kaltschmidt

Även det andra paret bestämde sig för att ta ut sin del av priset som en engångssumma på 327,8 miljoner $. Maureen hade spelat Powerball med samma nummer i tiotals år och man kan säga att trägen vinner och att man inte ska ge upp.

En stressande vinst

David berättade på en presskonferens att vinsten på hundratalsmiljoner dollar har orsakat honom många sömnlösa nätter och att stressen har gjort att han har gått ner 5 kg. Som så många andra jackpottvinnare kommer paret att donera en del av pengarna till olika välgörenhetsprojekt och investera en stor del med hjälp av finansiella rådgivare.

Lever anspråkslöst

Det finns många olika sätt att leva efter en enorm jackpottvinst. Maureen och David bestämde sig för att fortsätta leva sina liv i stort sett på samma vis som innan. De köper fortfarande lotterikuponger och besöker fortfarande samma restauranger och affärer. De har dock köpt två nya bilar; en Tesla för 90 000 $ och en SUV. De bor fortfarande i sitt 300 000 $ hus i Florida och har inga planer på att flytta till ett nyare eller större hus.

Marvin och Mae Acosta

Innan paret Acosta gav sig tillkänna kontaktade de advokater och rådgivare för att få hjälp att förvalta pengarna och för att få hjälp att skydda integriteten. De visste att många vinnare råkar illa ut efter en storvinst

och ville därför göra allt i sin makt att skydda privatlivet. Det tog dem sex månader att ordna allt det praktiska innan de gav sig tillkänna för att hämta ut sin del av priset. Marvin och Mae bestämde sig också för att ta ut sin del som en engångssumma på 327,8 miljoner $. Enligt Kaliforniens lotterilag behövde paret Acosta endast betala federal skatt på sin vinst.

Noggranna förberedelser

Enligt kalifornisk lag måste lotterivinnares namn publiceras och för att skydda sig själva från för mycket mediaexponering bestämde sig paret Acostas att endast avslöja sina namn och de vägrade att ställa upp på fotografier och intervjuer.

Svindlare i farten

Paret Acosta meddelade att de tänker skänka en stor summa till välgörenhet via en stiftelse. Tyvärr började svindlare att skicka ut så kallade välgörenhetsbrev i paret Acostas namn, vilket ledde till att de fick gå ut i pressen och berätta att utskicken var falska. Idag bedriver paret välgörenhet anonymt för att inte svindlare ska kunna agera i deras namn. Marvin och Mae ville redan direkt efter vinsten förbli så anonyma som möjligt och än idag har de inte gjort stort väsen av sig själva. Inte ens media har lyckats klura ut var de bor idag.

Går det att spela US Powerball i Sverige?

Javisst, går det det, men att spela US Powerball online från Sverige skiljer sig åt jämfört med om du hade köpt dina lottospel på plats i USA. Skillnaden ligger i att när du spelar från Sverige bettar du på US Powerballs resultat. För mer information om lottobetting, se vår FAQ avdelning.