Reklam 18+, Spela ansvarsfullt, www.stodlinjen.se,
Regler & Villkor gäller

Mattegeni vann miljoner på lotto

Matematikgeniet Stefan Mandel kom på ett enkelt och bergsäkert sätt att vinna lottojackpottar. Efter att ha läst om matematiska teorier och analyserat teoretiska sannolikheter påstod han att matematik kunde användas för att garantera en förmögenhet på lottospel.

Stefans strategi gick ut på att täcka så många nummerkombinationer som möjligt i ett lotto. Efter att ha bildat ett spelsällskap med fyra vänner köpte teamet 228 lottokuponger och de vann tillräckligt för att Stefan kunde med sin del muta sig ut ur Rumänien och bosätta sig i Australien.

Lotteristrategin förfinas

I Australien bestämde sig Stefan för att fortsätta utveckla sin spelstrategi. För att förstå Stefans strategi behöver man förstå hur lotto fungerar.

Lotto går ut på att spelare väljer ett antal nummer inom ett visst nummerintervall och genom att ha samma nummer som dyker upp i dragningen vinner spelaren jackpotten. Chanserna att vinna jackpotten baseras på hur många nummerkombinationer det finns i lotteriet.

Stefans intresse riktade sig på lotterier med jackpottar som kunde växa obegränsat. Den nya strategin kunde bara fungera om jackpotten var minst 3 gånger större än den totala kostnaden för alla nummerkombinationerna i lotteriet.

Låt oss ta ett lotteri där 6 nummer ska väljas från 1-40 nummerintervall. I korthet gick Stefans idé ut på:
    Räkna ut antalet möjliga nummerkombinationer! (3 838 380). Vänta tills jackpotten överstiger 3X kostnaden för alla lottoradskombinationerna. Skrapa ihop tillräckligt med pengar som täcker kostnaden för alla lottoraderna! (varje rad kostar 1 $, så 3 838 380 $). Använda algoritmer och dator för att trycka ut varje möjlig nummerkombination. Ta raderna till lotteriombudet och betala dem. Vinst! Betala skatten och dela med investerarna.
Datorernas intåg på 1980-talet underlättade arbetet och Stefan behövde inte längre skriva alla nummerkombinationerna för hand. Strategin var framgångsrik och Stefan och hans investerare vann 12 jackpottar och massor av övriga lottovinster runt om i Australien.

De australiska lotteriarrangörerna började få upp ögonen för Stefans strategi och lotterierna började yrka på lagändring för att få till ett förbud för enskilda spelare att lämna in varje möjlig spelradskombination.

Siktet inställt på amerikanska lotterier

Stefan hade börjat snegla på amerikanska lotterier, som var kända för sina stora jackpottar, och upptäckt att Virginias Lotto lät spelare köpa obegränsat med lottorader. Virginias statslotteri hade även ett förmånligt 6/1–44 spelformat med 7 059 052 nummerkombinationer.

Lottostrategin testas i USA

Medan ett gäng investerare stod för kapitalet tog Stefan fram alla nummerkombinationerna för Virginias Lotto och skeppade över dem till USA till en kostnad av 60 000 $ (kombinationerna var skrivna på papper som vägde 1 ton). När kombinationerna var framme var det bara att vänta på att jackpotten skulle växa till sig och göra det lönsamt att spela.

Februari 1992 var det dags $ och Stefan gav klartecken. För att klara av att köpa de 7 059 052 lottospelen rekryterades folk som skulle stå i kö på 125 inlämningsställen. Var och en hade med sig lottospel och en tjock bunte pengar.

Stefans gäng var de enda vinnarna till jackpotten på drygt 27 miljoner $, som delades mellan de 2 524 investerarna, var och en fick strax över 1 miljon $.

Lottolagar ändras

Efter händelsen har samtliga stater i USA som driver lotterier antagit lagar som förhindrar en liknande replikering av Stefans strategi. Men Stefan Mandler kommer att kommas ihåg som den första spelaren som lyckades spela lotto genom att köpa alla möjliga nummerkombinationerna.

Vill du spela i grupp?

Det Stefans investerare gjorde var att de investerade en summa och alla vinsterna delades mellan delägarna. Nuförtiden finns bolagsspel som du kan delta i och på så sätt vara andelsägare till flera lottospel. På Multilotto kan du spela bolagsspel, på lotterier från Europa, Australien och USA. Kolla även in vilka lotterier som har veckans största jackpottar på vår 10 i topplista!

lotto logo