Reklam 18+, Spela ansvarsfullt, www.stodlinjen.se,
Regler & Villkor gäller

Vann 1,28 miljarder $ på lotto - får ut 433,7 miljoner $

Amerikanska superlotteriet Mega Millions hade nyligen en dragning där jackpotten var 1,28 miljarder $. En Illinoisbo hade köpt den vinnande kupongen och kommer nu att få hela jackpotten för sig själv. Men blir vinnaren, som ännu inte har gett sig tillkänna, verkligen en miljardär? Svaret är nej. Miljard-dollar-jackpotten krymper till dryga 400 miljoner dollar. En stor summa det också, men långt ifrån den dryga miljarden som basuneras ut överallt.

 

Engångsutbetalning eller utbetalning under trettio år

Vinsten på 1,28 miljarder $ är Mega Millions näst största jackpott någonsin och i skrivande stund världens tredje största lottojackpott. Vinnaren kan välja mellan att få ut jackpotten i en engångsutbetalning eller be att få den utbetald under trettio år. Fördelen med att välja en lång utbetalningsperiod är att vinnaren får då ut hela summan på 1,28 miljarder $. Ifall vinnaren väljer engångsutbetalningen får denne en summa på 747,2 miljoner $. Om man tittar på föregående stora vinnare så brukar de välja engångsutbetalningen.

 

Lottovinster ska beskattas

Som de flesta är medvetna om så är skattemyndigheterna snabba med att driva in skatter på inkomster och lottovinster är inte undantagna från detta, i alla fall inte i USA. Den amerikanska motsvarigheten till vår skattemyndighet är IRS. 

Låt oss leka med tanken att den anonyma storvinnaren kommer att välja en engångsutbetalning. IRS kommer omedelbart att ta 37 % i federal skatt. 37 % är i det här sammanhanget 276 464 000 dollar, så vinnaren har då kvar 470 736 000 $. 

Utöver federal skatt ska vinnaren även betala statlig skatt. Den vinnande lottokupongen köptes i staten Illinois och om vinnaren är bosatt i staten Illinois gäller Illinois skattesats på cirka 4,95 %, vilket betyder ytterligare 37 miljoner dollar i skatt. 

På detta sätt kommer en jackpottvinst på 1,28 miljarder dollar att krympa till 433,7 miljoner dollar. Vinnaren kan titulera sig som mångfaldig miljonär, men inte som miljardär.

 

Reklam Powerball at Jackpot.com 18+, Spela ansvarsfullt, www.stodlinjen.se,
Regler & Villkor gäller
Multilotto.com

100% Deposit Lotto(up tp 100€)

Till Multilotto Läs recension
18+, Spela ansvarsfullt, www.stodlinjen.se,
Regler & Villkor gäller
Jackpot.com

Stort utbud av lotterier.

Till Jackpot.com Läs recension
18+, Spela ansvarsfullt, www.stodlinjen.se,
Regler & Villkor gäller